Dzambhala – de boeddha van rijkdom

Dzambhala

Lama Atisha, de gerespecteerde lama en Mahasiddha, kwam in Bodghaya een oude man tegen die stierf van de honger. Atisha wilde de oude man redden en offerde zijn eigen vlees, afgesneden van zijn eigen lichaam. Maar de oude man zei: “Hoe kan ik het vlees van een monnik eten?” Atisha voelde zich hulpeloos in het aangezicht van dit lijden. Wat moest hij nu beginnen? Op dat moment verscheen Chenrezig, de boeddha van compassie, aan Atisha en zei: “Ik zal manifesteren als Jambhala, de Boeddha van rijkdom, om lijdende wezens te helpen. Ik zal hun armoede verlichten zodat ze niet worden afgeleid van het goede hart.”

Dit is slechts een versie van het tijdloze verhaal van Dzambhala, de boeddha van rijkdom. Een verhaal dat laat zien dat rijkdom niet noodzakelijkerwijs negatief is.

De gele Dzambhala wordt gezien als de meest populaire en krachtigste van alle rijkdom boeddha’s. Hij is een manifestatie van de gele boeddha Ratnasambhava en kan armoede stoppen, verdiensten, wijsheid en de lengte van je leven laten toenemen. Dit wordt gesymboliseerd door het wensvervullend juweel (soms afgebeeld als een vrucht) in zijn rechterhand en de juwelen spugende mangoest in zijn linkerhand. De mangoest is een klein roofdier, te vergelijken met een meerkat of stokstaartje, dat in het oude India een voorteken was dat er goede dingen gaan komen.

Hoewel het boeddhisme gezien wordt als niet-materialistisch, kan een gebrek aan geld een obstakel vormen voor Dharma-beoefenaars. Een van de grootste perfecties in de beoefening van de Dharma is vrijgevigheid – het helpen van alle voelende wezens. In plaats van rijkdom als egoïstisch te beschouwen (of ons schuldig te voelen als we veel geld bezitten), zouden we in plaats daarvan het boeddhistische concept dat rijkdom een goed middel kan zijn om anderen te helpen, mogen omarmen.

In het westen heeft het vergaren van rijkom toch een bepaald stigma, met name in de context van spiritualiteit en vrijgevigheid. Terwijl het mediteren op – en het proberen te vergroten van – rijkdom het tegenovergestelde lijkt te lijken van vrijgevigheid, komt het, zoals altijd met de boeddhistische filosofie, neer op intentie. Als het je bedoeling is rijkdom te vergaren om deugdzame daden te bereiken – vrijgevigheid, genezing, verlichting van het leed van anderen en van jezelf – dan kunnen de beoefening en meditatie als verdienstelijk worden beschouwd. Je moet natuurlijk wel gul zijn met je rijkdom.

Het doel van het beoefenen Dzambhala is om voldoende middelen te genereren voor onszelf en anderen. Het doel is ook om obstakels voor onze eigen beoefening, zoals armoede, uit de weg te ruimen. Als we niet de financiële middelen hebben om een retraite te volgen, of als we zo bezorgd zijn over of we onze rekeningen wel kunnen betalen dat we onze dagelijkse beoefening uitstellen of verwaarlozen, zullen we merken dat de beoefening van de Dharma stagneert. Als we zo arm zijn dat we niets kunnen geven aan anderen, hoe kunnen we vrijgevigheid beoefenen? Als we onszelf niet eens kunnen helpen, hoe kunnen we dan anderen helpen? De beoefening van Dzambhala kan hierbij helpen.

Om resultaat te bereiken, is het belangrijk om niet alleen de Dzambhala-beoefening te doen. Het belangrijkste ingredient voor succes is het beoefenen van vrijgevigheid, het aanbieden van offers aan de Goeroe, Boeddha, Dharma en Sangha, en het beoefenen van vrijgevigheid en vriendelijkheid tegenover levende wezens. Dat is de basis. Of het aanroepen van Dzambhala je gaat helpen om meer rijkdom te verwerven hangt dus helemaal af van de zuiverheid van je intentie. En bedenk je ook: rijkdom hoeft niet persé in de vorm van geld te komen.

Mantra: OM DZAMBHALA DZALANDRAYE SOHA

Tijdens het reciteren van deze mantra giet je water over het hoofd van boeddha Dzambhala om grote gelukzaligheid op te wekken.